‘Investeer in professionele begeleiding sportmotivatie’

Uit de resultaten van een onderzoek naar zelfmotivatie, uitgevoerd in opdracht van  Uitgeverij Fitmind blijkt dat het uitreiken van een boek met een handleiding voor zelfmotivatie een positief effect heeft op het blijven sporten. Het percentage van de groep die na zeven maanden nog actief aan het sporten was lag bij de groep personen die bij het aangaan van het lidmaatschap het boek Lekker Sporten kreeg aangeboden 20%  hoger dan in de controlegroep.

Het onderzoek is uitgevoerd door Yvonne van Wanrooij, studente Psychologie te Dordrecht, in samenwerking met Sportcentrum Coach te Beek en Donk. Tachtig nieuwe sportschoolleden die zich in november inschreven werden gevolgd. Veertig van hen hebben het boek ontvangen en veertig leden niet.

 
‘De resultaten van het onderzoek zijn heel positief. Het bewijst dat het loont om jezelf te motiveren met een stappenplan en gerichte doelen’, aldus psycholoog en fysiotherapeut Marianne van der Sluis, auteur van Lekker sporten.Ook Michael Houët, algemeen manager van Sportcentrum Coach te Beek en Donk, waar het onderzoek is uitgevoerd, is enthousiast. ‘Ik zie het gebruik van het boek Lekker sporten als een retentietechniek die een nieuwe stap vormt in de professionaliteit van sportcentra en een impuls is voor een hogere omzet.’ Houët heeft als business adviseur bij Peak consultancy diverse sportcentra ondersteund.

Het afhaken van sporters is een doorn in het oog van sportcentra. Volgens Houët en Van der Sluis kan dit onderzoek een begin zijn van meer. Houët: ‘Met de juiste specifieke begeleiding door goed opgeleide coaches, zie ik mogelijkheden voor een nog groter effect.’ Van der Sluis vervolgt: ‘Hopelijk motiveert ons onderzoek sportinstructeurs om te investeren in het specifiek begeleiden op motivatie. Stel binnen een coachingstraject meetbare doelen samen met de sporter en geef regelmatige feedback. En niet onbelangrijk: vraag geregeld naar de tevredenheid van de sporter!’

Het boek:
Lekker sporten is geschreven voor mensen die het moeilijk vinden om het sporten vol te houden. Ze vinden sporten niet leuk, maar willen wel graag een doel bereiken, zoals fitter of vitaler zijn of een paar kilo’s afvallen. Het boek geeft handvatten voor het opbouwen van een goede motivatie. In Lekker sporten vind je bijvoorbeeld een sportcontract dat je met jezelf kunt afsluiten. Om een beter beeld te krijgen van waar voor jou persoonlijk de risico’s liggen, kun je een valkuilentest invullen. Meer informatie over het boek: www.sportmotivatie.nl.De auteur:
Marianne van der Sluis is fysiotherapeut en psycholoog. Door deze achtergrond is zij goed doordrongen van het belang van sporten en bewegen voor de gezondheid. Lekker sporten is haar eerste boek. Van der Sluis geeft ook trainingen aan bedrijven en sportcentra over sportmotivatie.

Lekker sporten – Zo motiveer je jezelf om te gaan en te blijven sporten, Marianne van der Sluis
isbn: 9789081321921
Vierkant formaat, 64 pagina’s